Kriket sporu hakkında temel bilgiler!

Kriket sporu hakkında temel bilgiler!

Kriket Sporunun tarihi 

Kriket sporu nasıl oynanır sorusuna cevap almadan önce bahsedilen sporun ne olduğu ve tarihi süreci hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Kriket 16. yüzyılda İngiltere’de ortaya çıkmış o dönem için yöresel sayılabilecek bir spor dalıdır. Birden fazla oynama şekli olan Kriket ilk etapta İngiltere içerisinde oynansa da zaman içerisinde dünyaya yayılmıştır. 

Kriket sporunun dünyaya yayılmasının sebebi İngiltere’nin izlediği yayılım politikasından kaynaklıdır. Üstünde Güneş Batmayan Ülke lakabının hakkını fazlasıyla veren ülke kendi dilini ve kültürünü yaymakla kalmamış aynı zamanda sporunu da dünyaya tanıtmıştır. 18.yüzyılın başlarında İngiltere’nin himayesi altında kalmış olan Hindistan ve Avustralya gibi ülkelerde oynanmaya başlayan Kriket zaman içerisinde herkesin sevdiği bir oyun haline gelmiştir. 

Kriket Saha Ölçüleri ve Şekli Nelerdir?

Kriket sahası genel itibariyle eliptik sayılabilecek bir sahadır. Saha şeklinden kaynaklı olarak oyun esnasında bütün oyuncular karşı karşıyadır. Kısım kısım bölümlere ayrılan kriket sahası ortalama hesapla yarı yarıya paylaşılmış durumdadır. Temel oyunun oynandığı saha 20 metre (22 yard) uzunluğundadır. Sayı atışlarının aktif olarak gerçekleştirildiği bu sahada takımlar galibiyet ve mağlubiyet arasındaki çizgide oyunlarını oynamaktadır. 

Sahanım bir bölümü atıcılara ait olurken diğer bir kısmı wicket denen kale benzeri/ türevi yapıların ön kısmı vuruculara aittir. Uzunlamasına kullanılan bir saha olan Kriket sahası oyuncuların doğrusal düzlem odaklı harekât planı geliştirebilmeleri için oldukça elverişli bir alan sunar. Oyuncular saha içerisinde yüksek hızda ve kısa mesafede koşular yaptıkları için sahanın eliptik şekilde olması büyük bir avantaj sağlamaktadır. 

Kriket Takımları Kaç Kişidir Maçlar Kaç Dakikadır?

Kriket takımlarının sayıları değişiklik gösterebilmektedir. Bunun sebebi yedek oyuncu sayısının tamamen takımın inisiyatifine bırakılmış olmasıdır. Fakat oyun esnasında saha içerisinde her takımdan sadece 11 kişi olmak zorundadır. Bununla birlikte kriket oyununda istisnai bir durum da söz konusudur. Tarafların karşılıklı mutabakatları durumunda saha içerisinde oynayan kişi sayısı 11’i geçebilmektedir. Oyun formatı aynı kalsa da oyuncu sayısı değiştiğinde oyun da daha farklı bir konum almaktadır. Oyun süreleri oyun formatlarına göre değişmektedir. Bir günlük oyun (Twenty20) veya beş gün süren bir antrenman/ test oyunu niteliğinde olan farklı bir format da mevcuttur. 

Kriket Nasıl Oynanır?

Oyunun asıl amacı wicket denen kale benzeri yapılara topu değdirerek sayı kazanmaktır. Bu amaç doğrultusunda takımlar vurucu takım ve atıcı takım olmak üzere ikiye ayrılır. Oyun mantığı futbola benzetilse de aslında beysbol oyununa benzetmek biraz daha mantıklı olabilir. Wicket önüne geçen vurucu takımın vurucusu atıcı takım tarafından atılan topu o takımın wicket kısmına veya sayı getirebilecek herhangi bir kısma doğru atmaya çalışmaktadır. Vurucu, isabetli bir vuruş yapabildiyse her iki takımın oyuncuları da koşarak topu wicket denen kale benzeri düzeneklere değdirmeye çalışmaktadır. Aynı zamanda topun saha dışına çıkması da zaman zaman takıma puan kazandırabilmektedir.

img

Mustafa

Kurucu/Müdür

Yorumlar

img